Woord vooraf
Welkom bij de online versie van 14C: dateren met radiokoolstof. Deze handleiding werd in 2019 gepubliceerd door het agentschap Onroerend Erfgoed en is als pdf te downloaden op de Open Archives Repositiry (OAR).
Met deze online versie willen we kleine aanpassingen aan de originele uitgave, veranderende inzichten en nieuwe toepassingen van radiokoolstofonderzoek binnen het erfgoedonderzoek - op basis van recente, wetenschappelijke ontwikkelingen - sneller ontsluiten. De basis van deze handleiding blijft de originele uitgave, maar hier kan je steeds de meest actuele versie raadplegen.
Andere online handleidingen en afwegingskaders van het agentschap Onroerend Erfgoed vind je hier: https://publicaties.onroerenderfgoed.be/
Citeren
Gelieve te citeren als:
Haneca K., Ervynck A., Van Strydonck M. (2024). 14C: dateren met radiokoolstof. Handleiding agentschap Onroerend Erfgoed (v 1.3.0), Brussel. https://publicaties.onroerenderfgoed.be/HAOE-21-Radiokoolstof/index.html (geraadpleegd op …)
Oorspronkelijke gepubliceerd als:
Haneca K., Ervynck A,, Van Strydonck M. (2019). 14C: dateren met radiokoolstof, Handleiding agentschap Onroerend Erfgoed 21, Brussel. https://doi.org/10.55465/ESYP8347.
De auteurs
Dr. Kristof Haneca en dr. Anton Ervynck zijn beide erfgoedonderzoekers aan het agentschap Onroerend Erfgoed.
Mark Van Strydonck is het voormalig hoofd van het Labo koolstofdatering aan het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK/IRPA) in Brussel.