Woord vooraf
Welkom bij de online versie van de Veldhandleiding voor het beschrijven van bodems bij archeologisch onderzoek in Vlaanderen. Deze handleiding werd in 2022 gepubliceerd door het agentschap Onroerend Erfgoed en is als pdf te downloaden op de Open Archives Repository (OAR).
Met deze online versie willen we kleine aanpassingen aan de originele uitgave, veranderende inzichten en nieuwe toepassingen binnen het beschrijven van bodems bij archeologisch onderzoek - op basis van recente, wetenschappelijke ontwikkelingen - sneller ontsluiten. De basis van deze handleiding blijft de originele uitgave, maar hier kan je steeds de meest actuele versie raadplegen.
Citeren
Gelieve te citeren als:
Mikkelsen J., Ampe C., Cools N., Devos Y., Dondeyne S., Oorts K., Pieters M. & Langohr R. (2024) : Veldhandleiding voor het beschrijven van bodems bij archeologisch onderzoek in Vlaanderen, Handleidingen agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel. https://publicaties.onroerenderfgoed.be/HAOE-29-BeschrijvenBodems (geraadpleegd op …)
Oorspronkelijke gepubliceerd als:
Mikkelsen J., Ampe C., Cools N., Devos Y., Dondeyne S., Oorts K., Pieters M. & Langohr R. 2022: Veldhandleiding voor het beschrijven van bodems bij archeologisch onderzoek in Vlaanderen, Handleidingen agentschap Onroerend Erfgoed 29, Brusssel.
https://doi.org/10.55465/TJAE3292
Het profiel toont een begraven grondwaterpodzol (-50/-130 cm) (alle kleuren zijn te wijten aan organische stoffen) met een zwarte humushorizont van een moerasbos (-50/-60 cm). De bovenste 50 cm is aangevoerde grond met bovenaan een 25 cm dikke ploeglaag. In de diepte (-170 cm) bevindt zich iets waterhard, met name doppleriet waarschijnlijk afkomstig van veen in nog lagere posities. Origineel was dit een voethelling van een dekzandrug. De dekzandrug werd genivelleerd voor akkerbouw, zodat het hogere deel van de dekzandrug minder droog werd. Het lagere, moerassige deel (foto) werd opgevuld zodat de grondwatertafel dieper komt te liggen. Dit is een veel voorkomende sequentie in de dekzandrugstreek van Vlaanderen.
Site: Aalter / foto en copyright Roger Langohr.